En sjelden stemme

Det er mange bøker om pakistanere og norsk-pakistanere på norsk, og etter hvert også en del som er skrevet av norsk-pakistanere. Men det er så vidt jeg vet veldig få, eller nærmest ingen som er skrevet av pakistanere. Det vil si skrevet av de som selv innvandret til Norge.

Kanskje ikke så rart, for de kom for å arbeide, og de arbeidet, mange arbeidet så mye at de ble sjuke og uføre av det. Men Faisal Nawaz Choudry sin novellesamling «Hvor kommer du fra?» med undertittelen «Norge sett med en pakistaners øyne» er en slik bok. Skjønnlitterær sådan.

Tekstene i boka er av litt varierende litterær kvalitet. Men akkurat det tenker jeg at ikke er så viktig her. Det mest spennende er blikket utenifra på det norske samfunnet, kulturen og menneskene. De mest interessante tekstene i samlinga er nettopp de tekstene som stiller seg undrende til en norsk være- og tenkemåte. Det finnes for få bøker som gir oss et blikk på det norske sett utenifra. Litt fra siden.

Videre skriver Choudry at tekstene er oversatt fra urdu, og selv om det ikke står skrevet, men for oss som kjenner den urduspråklige litteraturen, til en viss grad i hvert fall, vil lett kunne se at det er her snakk om det som på urdu kalles afsane. Det er en litterær sjanger som nok ligger nærmest short story på engelsk, som ikke alltid trenger å være novelle, men også kan være kortprosa. Tekstene kan derfor fremstå som litt underlige hvis man leser dem som noveller med norske briller, altså sammenlignet med noveller i den norske litterære tradisjonen.

Urduspråklige afsane er historier som kan være noveller, korttekster, kanskje til og med ganske korte romaner. De har ofte en veldig tydelig fortellerstemme som forteller om noe han eller hun har sett, hørt, opplevd. Det kan være noe underlig eller rart, og tematisk kan de handle om hva som helst. Ofte, men ikke nødvendigvis alltid, er det en førstepersonsfortelling. Hvis man vet dette, og så leser tekstene, vil de gi leseren mye mer enn hvis man leser tekstene som noveller i en norsk litterær tradisjon. Så da er det vel bare en ting å gjøre, nemlig skaffe seg boka og lese.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s